Suplementi

 

6 TURBO SUPLEMENATA KOJI ĆE NAPRAVITI RAZLIKU IZMEĐU DOBROG I ODLIČNOG TRENINGA


 

Sve se vremenom menja. Ova činjenica je neizbežna – i ponekad jednako zastrašujuća kao i dan za vežbe nogu. Kada govorimo o promenama, sve što možemo je da se nadamo da će one doneti nešto bolje. Problem je, međutim, što ove novine obično nisu tako napredne i pozitivne kako ste se nadali. Specijalno izdanje „Zvezdanih ratova“? Ne, hvala. Nova koka kola? Preskoči me. ACDC stvar u izvođenju Selin Dion? Apsolutno ne! Zašto vam ovo govorimo? Kakve veze vi imate sa ovim? (Ne brinite, nećemo tvrditi da imate nešto zajedničko sa Selin Dion!). Jednostavno je: Vi želite da uzmete nešto dobro i učinite ga izvrsnim. Neprekidno tragate za načinima kako da svoje treninge uzdignete na viši nivo, posebno ako vaši trenutni treninzi ne pokazuju dalji napredak? Ono što ćemo vam ponuditi nema dodira sa specijalnim efektima ili dodavanjem šećera u već postojeći proizvod.
Ovde ćemo vam predstaviti najbolje suplemente koje treba uzimati sat vremena pre treninga – i evo trika: ako ste jedva upoznati sa suplementima, vaše fizičko stanje će biti manjkavo koliko i vaše znanje.
Niste valjda zaista mislili da je dovoljno da popijete jednostavan proteinski šejk pre nego što krenete u teretanu kako biste obezbedili vrhunski učinak vežbanja? Da ste tip osobe koja veruje u zastareli moto „Ako nije pokvareno, nemoj ga popravljati“, ne biste sada čitali ovaj tekst. Ali ono što vas razlikuje od drugih jeste to što vi ne tražite samo promenu. Vi tragate za nečim što bi vaš već dobar plan treninga i način ishrane pretvorilo u nešto potpuno fenomenalno uz pomoć odgovarajućih suplemenata. Imajući ovo na umu, načinili smo listu pomoćnih suplemenata koje preporučuje takmičar u bodibildingu, Dvejn Džekson, doktor nauka, profesor i stručnjak u oblasti medicinske biofizike sa univerziteta Zapadni Ontario u Londonu (Kanada). Otkrili smo šest izvrsnih suplemenata koje bi trebalo da uzmete pre vašeg sledećeg treninga. Ovi moćni dodaci vašem ritualu priprema imaće značajan uticaj i – zahvaljujući uvidu i sugestijama ovoj renomiranog lekara – navedeni su ovde u jednostavnom vodiču o tome kako da dobro pretvorite u izvrsno za manje od 60 minuta.
Zapamtite, ne možete očekivati da je dovoljna mešavina sjajnog napitka pre treninga, niti da je moguće održati uravnoteženu dijetu, da biste dobili mišiće, a bez dobre doze ugljenih hidrata. Ovde pomenuti suplementi predviđeni su za pravljenje napitka koji bi se konzumirao pre vežbanja. Kako biste obezbedili dovoljnu dozu ugljenih hidrata za stvaranje energije, mi vam preporučujemo oko 20 grama. Ovo možete dobiti kroz dve šolje obranog mleka.

6 turbo suplemenata⇒BETA-ALANIN
Beta-alanin je neesencijalna amino kiselina koja se prirodno proizvodi u telu. On pomaže stvaranju karnozina u vašim mišićima, koji se pre svega nalazi u brzo-trzajućim vlaknima mišića. On se lako apsorbuje u telu, dok to nije slučaj sa suplementima karnozina.
KLJUČNI BENEFIT: Beta-alanin zadužen je za povećanje snage, moći i izdržljivosti. Uključivanje beta-alanina u vaš plan suplemenata pomoći će vam da trenirate duže i snažnije.
KOLIKO: Preporučena doza pred trening je 1.5-3 grama.
SAVET: Istraživanja su pokazala da uzimanje beta-alanina zajedno sa kreatinom može izazvati povećanje snage i izdržljivosti.

⇒KREATIN
Kreatin se već dugo uzima kao dodatak šejku za povećanje snage i moći. Ali ako ga uzimate nepromišljeno, trebalo bi da ponovo razmotrite razloge za konzumiranje. Zajedno sa proteinima, kreatin povećava hipertrofiju skeletalnih mišića, rast ćelija i intenzitet vašeg treninga.
KLJUČNI BENEFIT: Ako uzimate kreatin pre treninga, imaćete mnogo više energije u teretani. Takođe ćete moći da vežbate duže i intenzivnije. Kreatin povećava sintezu proteina i stvara efekat osmoze gde naizgled dolazi do otoka ćelija.
KOLIKO: Treba vam oko 5 grama kreatina pre treninga, i ova doza se najbolje uzima zajedno sa preporučenom dozom proteina.
SAVET: Ne uzimajte kreatin sa kofeinom i alkoholom. Takođe bi trebalo da pijete kreatin čim ga smešate jer je poznato da gubi jačinu kada se meša sa tečnošću.

⇒IZOLOVANI PROTEINI SURUTKE (WPI)
Ako pratite neku od strategija sa stranica ovog web sajta, onda verovatno već primenjujete visoko-proteinsku ishranu sa niskim procentom ugljenih hidrata. Svaka čast na tome. Ako, međutim, želite da postignete maksimalne rezultate vašeg treninga, neophodno je da uzimate proteine surutke. Oni se dobijaju iz mleka, imaju nizak sadržaj masti, lako se apsorbuju i omogućavaju vašim mišićima veoma brz rast i oporavak.

KLJUČNI BENEFIT: Jednostavno rečeno, proteini su od vitalnog značaja za rast mišića. Vašim mišićima su potrebni proteini za oporavak i rast nakon treninga. Uzimanjem izolovanih proteina surutke obezbeđujete unos materija koje pomažu optimalan rast mišića.
KOLIKO: Dok svi koji redovno piju proteinske napitke uglavnom imaju svoje mišljenje o potrebnim količinama, mi vam predlažemo jednu i po mericu pre treninga. Tačna količina proteina u merici će se razlikovati kod različitih proizvođača, ali većina uglavnom podrazumeva 20 grama po merici. Trebalo bi da konzumirate 25-40 grama proteina pre vežbanja.
SAVET: Poboljšajte unos proteina surutke uključujući i acidofile u napitak. Ova bakterija će omogućiti brzu i potpunu apsorpciju proteina surutke.

⇒ARGININ
Dodavanje arginina svom režimu suplemenata povećava protok krvi i rast nivoa hormona.

⇒BCAA - AMINOKISELINE RAČVASTOG LANCA
Ako ste čitali o suplementima za izgradnju mišića, verovatno već znate dosta toga o BCAA. Udubljivanje u nauku može postati zamorno, ali ono što zaista treba da znate jeste da su aminokiseline račvastog lanca sastavljene od tri esecijalne aminokiseline (leucin, izoleucin, valin). Vaše telo koristi ovaj trio da spreči kidanje mišića i pomaže sintezu proteina,  doprinoseći manjem oštećenju i sveukupnoj sposobnosti za građenje mišića. Osim toga, BCAA se lako konvertuju u glukozu u krvi te vam pruža više energije kada vežbate, štedeći mišićno tkivo i ostale aminokiseline.
KLJUČNI BENEFIT: Postoji niz razloga za dodavanje BCAA vašem celokupnom unosu suplemenata pred trening. Pored povećanja sinteze proteina i prevencije oštećenja mišića, BCAA takođe pospešuju vaš imuni sistem, redukuju zakasnelu bol u mišićima, unapređuju mentalne funkcije, umanjuju opterećenje nakon napornih treninga i umanjuju vreme neophodno za oporavak.
KOLIKO: Opšta preporučena doza BCAA je 5-10 grama.
SAVET: Uzimajte 2-5 grama glutamina uz BCAA. Glutamin će umanjiti oksidaciju BCAA, što će doprineti da vaše aminokiseline postignu maksimalni učinak.

⇒KOFEIN
Sveže skuvana šoljica kafe ujutru može razbuditi gotovo svakog, ali taj isti kofein koji je deo vašeg jutarnjeg rituala može takođe imati veliki uticaj na vaše treninge. On je dobro poznat kao stimulans, i već dugo se koristi kao dodatak režimu namenjenom povećanju izdržljivosti, a nedavna istraživanja su pokazala da kofein takođe ima izuzetan uticaj i na podizanje tegova.
KLJUČNI BENEFIT: Kada se uzima pre treninga, dokazano je da kofein umanjuje percepciju bola i fizičko opterećenje. Kofein je takođe deo gotovo svakog suplementa namenjenog sagorevanju masti od samih početaka industrije koja se bavi njihvom proizvodnjom, zato što pomaže oslobađanju masnih kiselina za korišćenje za potrebe goriva umesto skladištenih ugljenih hidrata (glikogen).
KOLIKO: Uzimajte 200mg pre treninga.
SAVET: Iskoristite sve pozitivne efekte kofeina – i potkrepite mnoge druge, uključujući i ubrzanje metabolizma- dodajući i  ekstrakt zelenog čaja vašoj kofeinskoj tableti.

Vezani članci

POTPORA VAŠEG ZDRAVLJA I DUGOVEČNOSTI

POTPORA VAŠEG ZDRAVLJA I DUGOVEČNOSTI

Prilično sam siguran da svaki čitalac ovog teksta razume značaj proteina za izgradnju mišića.
NAJBOLJI DODACI ZA MUŠKARCE

NAJBOLJI DODACI ZA MUŠKARCE

Do sada ste se verovatno upoznali sa svim prednostima koje proteini nude.
RAST MIŠIĆA I BROJANJE KALORIJA

RAST MIŠIĆA I BROJANJE KALORIJA

Ukoliko želite da nabacite mišiće morate jesti više kalorija nego što potrošite.
RASTITE DOK SPAVATE

RASTITE DOK SPAVATE

Posvećenost koju ozbiljni vezbači imaju prema fitnesu ili bodibildingu često ostalim ljudima deluje čudno, narcisoidno i preterano.
RAZVEDRITE SE UZ VITAMIN D

RAZVEDRITE SE UZ VITAMIN D

Nedostatak vitamina D sprečava vaš napredak u teretani, posebno kada je reč o gradnji mišića.

Live feed sa naših društvenih mreža i foruma